Aimpoint – Du bara måste köpa en! Tips & Guide

Om ni väljer att köpa produkter från PNjakt.se som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!


Jag ska börja med o vara ärlig att det här kanske inte blir den mest objektiva artikeln ni någonsin läst då jag är en riktigt fanboy av Aimpoint-sikten. Jag tror jag har haft cirka 14st olika modeller av aimpoint de senaste 15 åren. Så om ni behöver en lite mer nyanserad recension så rekommenderar jag att ni kikar på någon annan.

Mitt första aimpoint var ett Aimpoint 3000 som faktiskt fortfarande dyker upp emellanåt på blocket, fast de slutade produceras 2003. Vill minnas att jag redan då tyckte det här var helt fantastiskt sätt att skjuta på. En helt annan typ av skytte än vad jag var van vid med ett klassiskt kikarsikte. När man använder sig av ett rödpunktsikte så blir skyttet så mycket mer naturligt och instinktivt.

Aimpoint tillverkas i Sverige och har tillverkning i både Malmö och Gällivare. Deras första sikten början bli nästan 50 år gamla – så de är absolut inte nya i branschen utan det här är väl inarbetade sikten på svenska marknaden.

Till vilken typ av jakt ska man ha ett aimpoint?

För egen del så är det utan tvekan drevjakten och till fågeljakten som jag alltid använder mina aimpoint sikten. Jag skulle säga att på de flesta jakterna så är det lite 50/50, vissa tycker om att använda ett lågförstorande kikarsikte med 1,5-4 gångers förstoring eller liknande och andra föredrar ett aimpoint eller annat rödpunktssikte.

Om du av någon anledning missat Wild Boar Fever, vilket du förmodligen inte har om du har varit lite jaktintresserad ett tag, men OM du har missat det så kolla lite på det här klippet från youtube för att få en känsla för hur sjukt effektivt det är med aimpoint-sikten i snabba situationer och monterad på en bössa med en bra skytt bakom:

Sen är det även otroligt bra för andra typer av jakt som drevjakt på rådjur, dovhjort, räv. Ja i princip allt vi har i skogarna som inte blir för långa håll. Vid långa håll eller vid pyrschjakt så föredrar jag absolut ett vanligt kikarsikte.

Jag var lite tveksam till att montera ett aimpoint på mitt hagelgevär – trots att jag är grymt imponerad över hur bra mitt aimpoint fungerat på studsaren. Dock så fick jag chansen att prova på en jaktmässa för ett par år sedan och åkte direkt hem och monterade ett Aimpoint Micro H-2 på min hagelbock. Sedan dess har både änderna och gässen levt ruskigt farligt.

Bästa Aimpoint siktet

Utan tvekan så skulle jag köpa ett Aimpoint Micro H1 eller H2 om jag skulle investera i ett aimpoint sikte idag och jag hade som målsättning att kunna använda det till så mycket jakt som möjligt.

Aimpoint Micro H-1

Det här är det mest sålda aimpoint siktet för jägare i Sverige. Introducerades på marknaden 2007 och är framförallt ruskigt populärt för det är så lätt och enkelt och går verkligen aldrig sönder.

Väger in på endast 84 gram och med ett fäste så runt 100 gram. Brukar oftast köpas med ett weaver-fäste så det går att montera på de flesta bössorna utan bekymmer. Rödpunktsiktet är byggt på ACET Teknik som gör att det håller i 50 000 timmar (går att byta batteri men har jag aldrig behövt göra i något av mina sikten även om jag jagar som en tok). Finns i 2 MOA och 4 MOA (alltså storleken på rödpunktssiktet, vet du inte vilken du ska välja så ta en 2 MOA)

Aimpoint Micro H1 går loss på 4695kr hos PN jakt.

Aimpoint Micro H-2

Jag har haft både H1 och H2 och jag kan i ärlighetens namn säga att skillnaden är marginell mellan dessa, båda är fruktansvärt bra men Micro H-2 är aningen robustare och har en skarpare rödpunkt och även flip-up linsskydd. Vissa gillar inte linsskydden men jag tycker det är helt grymt de dagar man är ute och det är lite disigt och fuktigt eller regelrätt regn. Väger in på nätta 93 g utan fäste och med fäste väger den 136 g. Samma batteritid som H-1:an och finns i 3 olika MOA-utförande (2, 4 och 6).

Aimpoint Micro H-2 Går loss på 5895kr hos PN Jakt.

Vad är MOA på kikarsikten?

MOA står för Minutes of Angle eller vinkelminuter vilket är en enhet för vinkelmätning av en cirkel. Ni kan vara lugna jag fattar inte heller vad det betyder men rent praktiskt så innebär det storleken på rödpunktssiktet.

Aimpoint har själva skrivit en guide för hur MOA fungerar på sina kikarsikten – ni hittar den guiden här.

Jag kan inte riktigt komma på i någon annan situation än vid lerduveskytte och andjakt som jag skulle vilja ha 4 MOA eller eventuellt 6 MOA om man har riktigt risig syn. Så är ni osäkra så är absolut det bästa att prova men 99 gånger av 100 så är det 2 MOA ni vill ha för bra precision vid skyttet.

Fäste för Aimpoint

Det finns flera ”färdiga” paket att köpa, bland annat Aimpoint H-2 med Blaserfäste, QR-Ringar, Picatinny skena/Weaver, Tikka T3.

Det viktiga här är egentligen bara att ha koll på vilken typ av fäste du behöver, själva fästet i sig är faktiskt ofta grymt dyrt oavsett kikarsikte. Om ni har möjlighet att välja så skulle jag alltid försöka bygga upp så ni kör samma typ av fäste på alla era vapen. Jag kör alltid picatinny vilket innebär att jag kan flytta runt mina kikarsikten mellan vapnen beroende på vad jag ska jaga.

Lycka till och skitjakt på er!